Om mjölksyrabakterier
Om mjölksyrabakterier
Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter. Mikroorganismer är nödvändiga för allt liv, redan som nyfödd startar etableringen av mikroorganismer i och på kroppen. Mjölksyrabakterier är en form av levande mikroorganismer.
Naturligt i maten förr
Levande mjölksyrabakterier finns naturligt i mag-tarmkanalen och i syrad/fermenterad mat som t.ex. surkål, surströmming, men också i yoghurt och i honung. I det antika Grekland och Romarriket rekommenderades fermenterad mjölk till barn och år 76 f Kr rekommenderade den romerske historikern Plinius intag av fermenterade mjölkprodukter vid behandling av mag-tarminfektioner.
Att fermentera/mjölksyrajäsa är ett av världens äldsta sätt att konservera mat på. Beräkningar har visat att under stenåldern var det dagliga intaget av mjölksyrabakterier upp till en halv miljon gånger så stort som idag.
Det skulle dock dröja ända till 1904 innan Prof. Elie Metchnikoff lyckades isolera den första mjölksyrabakterien från bulgarisk yoghurt, och därmed initierades forskningen på olika probiotiska bakteriekulturer och dess inverkan på människan. Probiotika benämns idag som mjölksyrabakterier.
1904 – Prof. Elie Metchnikoff isolerar Lactobacillus bulgaricus från bulgarisk yoghurt.
1923 – Henri Boulardii isolerar en variant av Saccharomyces cerevisiae från litchi i Vietnam.
1965 – Stillwell/Lilly introducerar ordet probiotika som en ”substans eller organism som bidrar till tarmbalans”.
2001 – FAO/WHO fastslår en definition för probiotika: ”Levande mikroorganismer som när de intas i tillräcklig mäng ger positiva hälsoeffekter hos värden”.
2010 – Europas livsmedelsmyndighet EFSA förbjuder användningen av ordet probiotika då man anser att ordet i sig innehåller hälsopåståenden. Ordet probiotika benämns nu därför som mjölksyrabakterier.
Känslig tarm, IBS, Uppblåsthet, Gaser
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar IBS och Känslig tarm.
Bakterier, Tarmfloran, Maghälsa
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om tarmfloran och de goda bakteriernas betydelse för vår maghälsa
Stärk ditt barns immunsystem, Goda Bakterier och D-Vitamin
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om VAB, Barnets immunsystem, Goda bakterier och D-Vitamin
Uppblåst och gasig mage? Så återfår du balansen i tarmfloran
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de diskuterar ett av de vanligaste problemen i Sverige, nämligen en god och balanserad tarmflora.
S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern
Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..
Vikten av att äta mjölksyrabakterier
Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.
De lilla barnets viktiga tarmflora
Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer..
Mikroorganismer och probiotika
Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...
Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker
Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.
Resesällskapet som kan rädda semestern.
När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli
Orolig mage
Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.
Om tarmen och mikrofloran
Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.
Om mjölksyrabakterier
Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.
Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.
Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt
Våra tillverkare
1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.
Magbarometern berättar hur svenska magar mår.
70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.