Tavallisimpia kysymyksiä
Seuraavana on usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia LactiPlus™-valmisteesta.
Paras aika vuorokaudesta maitohappobakteerien nauttimiselle on aamuisin, jolloin vatsan pH on korkeampi kuin myöhemmin päivällä, koska olemme syöneet ja vatsahappo on laskenut pH:ta, jolloin vatsaympäristö on vaikeampi maitohappobakteerien toiminnalle.
Kaikki LactiPlus-sarjan kapselit on valmistettu HPMC:stä eli hydroksipropyylimetyyliselluloosasta, joka on vegaaninen vaihtoehto gelatiinille.
Maitohappobakteereja voidaan eristää käymisteitse valmistetuista elintarvikkeista, vihanneksista tai ihmisistä. Ne eivät voi asettua pysyvästi suolistoon, mutta tutkimukset osoittavat, että alkuperästä riippumatta maitohappobakteerit pysyvät suolistossa lyhyen aikaa, yleensä 2-20 päivää.
Koska eri maitohappobakteerikannoilla on erilaiset ominaisuudet, on tärkeää tietää, että kanta on määritelty oikein. Tämä ilmenee siitä, että kantaan merkitään suku, laji ja kannan nimi. Hyvän maitohappobakteerituotteen on aina sisällettävä hyvin tunnistettuja ja dokumentoituja kantoja, oltava turvallinen käyttäjälle, sisällettävä eläviä bakteereja, kestettävä säilytysolosuhteita, pysyttävä elossa suolistossa ja kestettävä mahahappoa ja sappisuoloja.
Maitohappobakteerit, kuten Lactobacillus, ovat eräänlaisia probiootteja, jotka tuottavat maitohappoa suolistossa. Muita esimerkkejä probiooteista ovat Bifidobacterium, joka tuottaa suolistossa orgaanisia happoja, kuten butyraattia (voihappoa). On myös probioottisia hiivoja, kuten Saccharomyces Boulardii. Vaikka termi maitohappobakteeri ei olekaan aivan oikea, sillä kaikki maitohappobakteereiksi kutsutut kannat eivät tuota maitohappoa, Ruotsin säädökset eivät salli termiä probiootit elintarvikepakkauksissa, joten probioottiset tuotteet merkitään nimellä maitohappobakteerit.
Maitohappobakteerien (probioottien) käyttöä raskauden ja imetyksen aikana pidetään turvallisena terveillä naisilla ja sekä myös vauvalle. Raskaana olevilla naisilla ja vastasyntyneillä tehdyistä kliinisistä tutkimuksista ei ole julkaistu raportteja, joiden mukaan probioottien saanti aiheuttaisi terveyshaittoja.
Maitohappobakteerien (probioottien) käyttöä pidetään lapsille turvallisena ja sitä voidaan käyttää samoin varotoimin kuin aikuisia.
Kyllä, kaikki LactiPlus-tuotteissamme olevat kapselit voidaan avata ja sirotella kylmään ruokaan tai juomaan, esimerkiksi jogurttiin tai viiliin aamulla. Kaikki kannat on valittu erityisesti ja niillä on kyky kestää vatsan ankaraa ympäristöä ja päästä elävänä suolistoon.
Suolistoflooran ekosysteemi on hyvin monimutkainen ja se sisältää yli 1 000 eri bakteerilajia. Eri bakteerit viihtyvät ja kiinnittyvät suolen eri osiin pH- ja happipitoisuudesta riippuen. Yksi kanta ei menesty kaikilla suoliston alueilla. Siksi tuotteella, jossa on useita kantoja, on myös enemmän ominaisuuksia ja se kiinnittyy useampaan osaan suolen limakalvoa kuin yksi kanta.
Maitohappobakteerit on aina parempi säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa, joka ei ylitä normaalia huoneenlämpötilaa. Niitä voidaan säilyttää myös jääkaapissa. Maitohappobakteereja ei pidä altistaa pitkään yli 30 °C:n äärilämpötiloille tai korkealle ilmankosteudelle, sillä se vaikuttaa merkittävästi niiden säilyvyyteen.
Maitohappobakteerit ovat kylmäkuivattuja ja siten inaktiivisia, jotta ne säilyvät pitkään kapselissa ja pakkauksessa. Suolistossa ne saavat kuitenkin kaiken tarvitsemansa kosteuden ja ravinnon, jotta ne voivat palauttaa uudelleen aktiivisuutensa.
Maitohappobakteerit eivät ole aiheuttaneet tutkimuksissa haittavaikutuksia, vaikka niiden annos olisi ollut satoja miljardeja päivässä ja niitä pidetään turvallisina käyttää, vaikka muutamat henkilöt ovatkin alussa huomanneet suolistokaasun muodostumisen väliaikaista lisääntymistä. Varovaisuusperiaate pätee kuitenkin tässäkin tapauksessa: hiljakkoin leikkauksissa olleiden, veristä ripulia sairastavien tai vakavasta immuunipuutoksesta kärsivien henkilöiden tulisi ottaa maitohappobakteereja vain lääkärin ohjauksen mukaan.
Antibioottihoidon tarkoituksena on tappaa sairauden tai häiriön aiheuttavat bakteerit, mutta se vaikuttaa myös suolistoflooran hyviin bakteereihin. Sen seurauksena haitalliset bakteerit valtaavat tilaa suolistossa, mikä voi aiheuttaa ongelmia ja epätasapainoa. Maitohappobakteerien täydentäminen antibioottikuurin jälkeen voi olla hyödyllistä suolistoflooran tasapainon ja monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.
Ei, ominaisuudet ovat kantakohtaisia. Esimerkiksi kahdella Lactobacillus rhamnosus -kannalla voi olla erilaiset ominaisuudet, joten on tärkeää tietää, mikä kanta tuotteessa on ja mitä asiakirjoja sillä kannalla on. Lactobacillus on suku ja rhamnosus on laji, mutta kantaan liittyvän nimen antavat sen löytäjät tai kannan omistaja. Esimerkiksi: Lallemand Health Solutions -kanta Lactobacillus rhamnosus Rosell-11.
Löydä LactiPlus™-tuotteet miltä tahansa jälleenmyyjiltämme.
Lactiplus-tuotteita on saatavilla kaikista apteekeista, terveyskaupoista ja verkkokaupoista.